Workshop wondzorg

Omdat ik op de afdeling Vaatchirurgie werk, leek het mij handig om de workshop wondzorg te gaan volgen. Ik heb tijdens de opleiding de theorie over wondzorg wel gehad, maar dit was enige tijd geleden. Daarnaast heb ik op alle andere afdelingen waar ik heb gewerkt weinig tot niet te maken gehad met complexe wondzorg. Ik wilde mij verdiepen in wondzorg omdat wondzorg een veelvoorkomende verpleegtechnische handeling is op de afdeling vaatchirurgie en plastische chirurgie. Tijdens deze workshop heb ik geleerd welke classificatiemodellen er ookal weer zijn. En hebben wij een casus uitgewerkt. Waarbij het TIME-model naar voren kwam. Ik merkte hierdoor op dat dit op mijn stage te weinig wordt toegepast, waarna ik een kwaliteitsplan hierover heb gemaakt. Hiermee heb ik verpleegkundig leiderschap getoond: Iemand beïnvloedt en stimuleert de groep om de beste resultaten te behalen (V&VN, 2019),  en heb ik leven lang geleerd samen met mijn collega's door middel van het geven van een presentatie. Ik heb zelf een feedbackformulier opgesteld, waarbij ik ook feedback heb gekregen op mijn competentie leiderschap. Ik heb uiteindelijk dus de kwaliteit van de wondzorg op de afdeling verbeterd, door tijdens een klinische les het belang van het rapporteren volgens het TIME-model over te brengen naar mijn collega's. 

 

Workshop kinderverpleegkunde

Een workshop die ik heel graag wilde bijwonen, was toch echt kinderverpleegkunde. Tijdens deze cursus heb ik in groepsverband een casus uitgewerkt over een te vroeg geboren baby. Andere studenten hadden de overige leeftijdscategorieën. Dit zorgde ervoor dat het heel erg divers was. Hierbij heb ik geleerd dat het belangrijk is om contact te maken met de ouders van het kind. Maar ook dat een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines van belang zijn. Ik heb 

Ook vond ik het mooi om te horen dat kindergeneeskunde geen volwassenengeneeskunde is maar dan in het klein. Op een of andere manier is dit mij het meest bij gebleven. 

Workshop farmacotherapie 

Deze workshop heb ik gevolgd om mijn kennis over medicatie te verbreden. Één van de meeste fouten in de gezondheidszorg zijn medicatiefouten. We zijn bij het begin begonnen, door samen in de les de definitie van een geneesmiddel te benoemen. Deze workshop heeft mij veel informatie weer helpen opfrissen, maar ook heb ik veel nieuwe dingen geleerd. Zo is het verschil tussen farmacokinetiek en farmacodynamiek weer verteld. Ook tijdens deze workshop hebben wij gewerkt met casussen. Waarbij ik geleerd heb hoe ik een risicoanalyse moet maken en aan de hand van het farmapeutisch compass indicaties van geneesmiddelen heb opgezocht met de bijbehorende bijwerkingen, interacties en contra-indicaties. Ik heb nu op verschillende afdelingen gewerkt en elke dag kom je in aanmerking met medicijnen waar je nog nooit van hebt gehoord. Geneesmiddelen blijven zich ontwikkelen, hierdoor zal ik telkens mezelf hierin moeten scholen, dit kan ik zelf doen. 

Externe activiteit praktijkondersteuner huisarts

Om mijn visie op de gezondheidszorg te verbreden heb ik één dag meegelopen met een praktijkondersteuner. Zij heeft de achtergrond van een verpleegkundige en werkt als POH heel erg zelfstandig. Hierdoor heb ik geleerd dat het werk van een POH en huisarts gericht is op dat de mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ik vond het bijzonder om het dilemma van een huisarts mee te maken of iemand naar een ziekenhuis doorgestuurd moet worden ja of nee. De POH houdt zich bezig met preventie, monitoring, begeleiding, voorlichting en educatie bij specifieke groepen patiënten, in het bijzonder die met chronische aandoeningen. De POH leert de patiënt omgaan met zijn beperkingen, stimuleert de zelfredzaamheid en een gezonde leefstijl (NVvPO, 2017). 

Externe activiteit Sophia kinderziekenhuis

Door naar een informatie avond in het Sophia Kinderziekenhuis te gaan weet ik wat de opleiding tot kinderverpleegkundige inhoud en wat de toelaat procedure is. Hierdoor heb ik heel veel motivatie om dit na mijn opleiding te doen. Tot nu toe spreekt deze opleiding mij het meest aan en wil ik hier dan ook meteen na mijn opleiding beginnen. Ik heb tot nu toe alleen nog maar de volwassenezorg gehad. Vaak is er tegen mij gezegd dat ik eerst de volwassene zorg onder de knie moet hebben, voordat ik naar de kinderafdeling zou moeten gaan. Ik kon mij er deels wel in vinden, maar tegelijkertijd was ik het er hier niet helemaal mee eens. Want hoe kan je kinderen met volwassenen vergelijken? Tijdens de workshop heeft de docent mijn ogen geopend door te zeggen: 'Kindergeneeskunde is geen volwassengeneeskunde, maar dan in het klein' Kindergeneeskunde is een heel ander specialisme. En dit lijkt mij heel interessant. 

 

Format Wondzorg
PDF – 458,2 KB 201 downloads
Format Verslaglegging Workshop Kinderverpleegkunde
PDF – 717,7 KB 119 downloads
Format Farmacotherapie
PDF – 353,0 KB 123 downloads
Format Verslaglegging Externe Activiteit Sophia
PDF – 714,9 KB 144 downloads
Format Externe Activiteit Poh
PDF – 504,6 KB 124 downloads
Format Externe Activiteit
PDF – 504,6 KB 125 downloads